Je organisatie is al helemaal overgegaan naar een moderne werkplekoplossing, je zit alleen nog met die ‘traditionele’ bedrijfsapplicatie in je maag. Er is lokaal nog een (oude) serveromgeving aanwezig om die applicatie draaiende te houden. Eigenlijk wil je die applicatie net als de rest van je moderne werkplek ook in de Cloud hebben en bij voorkeur vanuit een browser benaderen, maar hoe doe je dat?
Op 30 september 2019 heeft Microsoft haar dienst Windows Virtual Desktop (WVD) beschikbaar gemaakt vanuit Azure. Met deze dienst kan je op een eenvoudige manier je bedrijfsapplicatie(s) overzetten naar de Cloud. Windows Virtual Desktop kun je zien als een terminal server oplossing maar dan in de Microsoft (Azure) cloud. Met deze oplossing is het mogelijk om applicaties, die nog steeds op een server geïnstalleerd moeten worden, onder te brengen in de Azure cloud. Zo kun je ze via het internet aan bieden in de Windows 10 werkplek.
De applicatie is vervolgens te starten vanuit het Windows 10 startmenu op de werkplek maar ook via een browser! Deze applicatie integreert dus volledig met je moderne werkplekoplossing. Je ervaart deze applicatie net als de applicaties die lokaal op je computer geïnstalleerd zijn. Michel vertelt jullie in dit blog meer over Windows Virtual Desktop.
De beveiligingsstandaarden die je al ingericht hebt in Intune en toepast op de Microsoft 365 werkplek gelden ook voor de Windows Virtual Desktop omgeving. De beveiligingsopties die o.a. ik in mijn blog https://blog.yellowarrow.nl/passwordless-inloggen noem, worden dus ook automatisch toegepast op je Windows Virtual Desktop omgeving. Geen zorgen over de beveiliging dus. 😊
Microsoft zorgt voor (bijna) alles...
Windows Virtual Desktop valt onder het kopje SaaS diensten. Het prettige van SaaS diensten is dat, in dit geval Microsoft, bijna alles voor je regelt om toegang te krijgen tot je Windows Virtual Desktop omgeving. Zo worden een aantal onderdelen die nodig zijn om (veilig) toegang te krijgen van buitenaf automatisch geïnstalleerd en onderhouden door Microsoft. Dit zijn nu juist de onderdelen die vaak als complex worden ervaren en waar veel verstoringen mee bekend zijn als dit niet goed ingericht wordt.
Er zijn nog wel een aantal zaken die je als organisatie zelf moet regelen om de applicatie werkend te krijgen. Je moet onder andere je eigen Active Directory omgeving hebben. Deze kan je opbouwen in Microsoft Azure of de kant-en-klare Azure Active Directory Domain Services dienst van Microsoft gebruiken. Je hebt ook 1 of meerdere virtuele servers in Azure nodig om de applicatie die je wilt aanbieden op te installeren. Deze server moet aansluiten op de eisen die er voor de applicatie gelden. Hierbij moet je denken aan de juiste hoeveelheid rekencapaciteit, werkgeheugen en schijfruimte. Ook is het inrichten van een goede back-up noodzakelijk om de data van de bedrijfsapplicatie veilig te stellen.
Iedere applicatie is anders en heeft unieke eisen. Daarom is het belangrijk om na te denken over de benodigdheden van de applicatie. Welke type virtuele machine kies je en welke resources wijs je hieraan toe. Applicaties hebben soms ook toegang nodig tot lokale apparaten die niet in de cloud staan (denk aan barcodescanners, labelprinters en andere randapparatuur), dit is geen probleem maar je moet in dit geval wel zorgen dat het lokale (kantoor) netwerk is aangesloten op het netwerk in Azure waar de virtuele machine met de applicatie draait.
Wat betaal je voor deze dienst?
Het gebruik van Windows Virtual Desktop zit bij een Microsoft 365 abonnement inbegrepen, het maakt niet uit welk Microsoft 365 abonnement je organisatie heeft. De servers die nodig zijn voor je applicatie(s) reken je af op daadwerkelijk gebruik per maand of je reserveert deze servers voor 1 of 3 jaar bij Microsoft voor een vaste (gereduceerde) prijs. Naast je servers zal je ook back-up diensten en een Active Directory nodig hebben, deze diensten brengen naast de servers ook nog kosten met zich mee. Wil je weten op welk bedrag per maand dit uitkomt dan kun je hier naar informeren bij ons: Contact
Overal beschikbaar (via Workspace 365)
Het uitgangspunt van een moderne werkplekoplossing is: Overal, veilig kunnen werken alsof je op kantoor bent. Windows Virtual Desktop toepassingen zijn dan ook vanaf iedere locatie en ieder apparaat te bereiken. Een moderne internetbrowser is het enige dat je nodig hebt om Windows Virtual Desktop te kunnen gebruiken. Er zijn ook client toepassingen beschikbaar, die zijn echter niet noodzakelijk om Windows Virtual Desktop te kunnen gebruiken.
Zo is onze Workspace 365 oplossing onlangs van Windows Virtual Desktop integratie voorzien, zo integreer je de bedrijfsapplicatie ook volledig in je moderne werkplek. Je start de applicaties met een enkele klik binnen je webbrowser.
Flexibel inzetbaar
Applicaties ontwikkelen ook door, de een sneller dan de ander. Uiteindelijk denken wij wel dat iedere applicatie een webapplicatie wordt. Wanneer dat gaat gebeuren is moeilijk te voorspellen als de leverancier hier geen duidelijkheid over geeft. Een webapplicatie zit heel anders in elkaar dan een zogenaamde client – server applicatie en vraagt dus vaak om een heel nieuw ontwikkeltraject. Dat kost tijd.
Het is echter niet ondenkbaar dat de applicatie die je onderbrengt in Windows Virtual Desktop na verloop van tijd overbodig wordt. Misschien stap je over naar een andere applicatie of gaat de huidige applicatie over in een webapplicatie die beschikbaar is vanuit je browser. Je Windows Virtual Desktop applicatie is vanaf dat moment eigenlijk niet meer noodzakelijk of mag misschien in een ‘afgeslankte’ vorm nog blijven werken voor archiefdoeleinden.
Omdat Microsoft de servercapaciteit kan afrekenen op basis van daadwerkelijk verbruik, kun je de kosten voor het gebruik van je Windows Virtual Desktop behoorlijk laten dalen. Dit doe je door de server uit te zetten op momenten dat deze niet nodig is en een minder snelle server in te zetten. Zo blijft je applicatie nog wel beschikbaar voor naslagwerk en zullen de kosten flink gereduceerd worden.
Eerst zien, dan geloven?
Er zijn een aantal zaken waar wij je toch op willen wijzen als je gebruik gaat maken van Windows Virtual Desktop. Deze dienst draait zoals eerder al beschreven in de Microsoft Azure omgeving. Deze omgeving wordt door Microsoft beheert en onderhouden. Het is een utopie om te denken dat er nooit een verstoring of bijvoorbeeld een vertraging in deze omgeving optreedt. In zo’n geval kun je zelf niet aan de knoppen gaan zitten om het herstel uit te voeren, dat doe Microsoft. Je bent dan in zo’n situatie ook afhankelijk van het tempo waarin Microsoft dit doet. Ook Microsoft heeft soms tijd nodig om de oorzaak van een probleem te onderzoeken en op te lossen, in die tijd is je applicaties verminderd of niet beschikbaar. Wees hierop bedacht.
Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Windows Virtual Desktop en wil je het in de praktijk eens zien werken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij laten je tijdens een kop koffie, geheel vrijblijvend, zien wat Windows Virtual Desktop is, hoe het werkt en wat het kan betekenen voor jouw organisatie.