-
Onderwijs

Digitale vooruitgang voor het onderwijs

Kan jouw onderwijsinstelling mee met de digitale veranderingen die in hoog tempo geïntroduceerd worden? Lukt het jullie om grip te houden op een gestandaardiseerde digitale onderwijsomgeving die in het teken staat van onderwijs geven? En voldoet jouw omgeving al aan het Normenkader?

Een modern ingerichte digitale onderwijsomgeving faciliteert het ondersteunende en het onderwijzende personeel op een dusdanige manier dat er geen onnodig veel tijd aan randzaken besteed hoeft te worden en dat er weer sprake is van een leerlinggerichte vooruitgang.

Plan een afspraak
Naar-het-praktijkonderwijs

Digitalisering in het onderwijs

In het onderwijs is IT niet meer weg te denken. Leerlingen werken tijdens de lessen op een laptop. Lesmateriaal wordt digitaal aangeboden en leerlingen digitaal vaardig maken voor de toekomst behoort tot een van de belangrijke doelen.

Bij yellow arrow begrijpen we dit als geen ander. We weten hoe de diverse werelden samenkomen binnen één schoolomgeving, en hoe de dynamiek tussen docenten, medewerkers, leerlingen en verzorgers in elkaar steekt.

Als yellow arrow zijn wij je gids in de wereld van 'precies genoeg toegang geven tot relevante gegevens voor iedereen'. Of je nu nog zelf programma's aanbiedt op eigen apparatuur met een eigen IT-team, of je gebruikmaakt van zoveel mogelijk diensten om je eigen IT-beheer te minimaliseren, wij helpen je op technische en strategische wijze de juiste koers te varen. Zo zorgen we ervoor dat je nooit stilstaat.

yellowarrow.nlhs-fshubfsPraktijkOnderwijsRoermond2
Annemarie Geenen

"We wilden nieuwe, 
moderne en veilige 
Microsoft-werkplekken
die overal te bereiken zijn"

Annemarie Geenen
directeur-bestuurder Praktijkonderwijs Roermond

Informatieveiligheid binnen het onderwijs

Momenteel leven we in een wereld waar technologie een integraal onderdeel van het onderwijs vormt. Hierdoor is computerbeveiliging van cruciaal belang geworden.

Het onderwijslandschap is getransformeerd door de digitalisering, met computers die worden gebruikt voor alles; van lesgeven tot het beheren van studentengegevens. Maar met deze afhankelijkheid komt ook de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat deze systemen beschermd zijn tegen kwaadwillenden. De overheid komt daarom met een zogenaamd NORMENKADER. Dit normenkader schrijft voor welke maatregelen je als onderwijsinstelling moet nemen om de informatieveiligheid van de organisatie te kunnen waarborgen. je wilt bijvoorbeeld niet dat student egegvens op straat komen te liggen of dat een student zijn/haar cijfers kan aanpassen.

PraktijkOnderwijsRoermond6

Om deze uitdagingen aan te pakken en te voldoen aan het normenkader, is een geïntegreerde aanpak nodig die zowel technologische als educatieve maatregelen omvat. Dit omvat het investeren in robuuste beveiligingsinfrastructuur, zoals firewalls en intrusiedetectiesystemen, maar ook het bevorderen van een cultuur van cyberbewustzijn binnen de onderwijsinstellingen. Door samen te werken met docenten, studenten en IT-personeel kunnen scholen en universiteiten een sterke verdedigingslinie tegen cyberdreigingen opbouwen en een veilige leeromgeving creëren voor iedereen.

In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie, is het waarborgen van computerbeveiliging in het onderwijs niet langer een optie maar een absolute noodzaak. Alleen door proactief te investeren in beveiligingsmaatregelen en het bevorderen van cyberbewustzijn kunnen educatieve instellingen de veiligheid van hun systemen en gegevens garanderen en een solide basis leggen voor een succesvolle leerervaring.

Praktijkonderwijs Roermond

Normenkader binnen het onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft in samenwerking met partners het programma Digitaal Veilig Onderwijs gelanceerd, waarin het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor Funderend Onderwijs (IBP FO) wordt beschreven. Dit kader legt de normen vast voor een digitaal veilige omgeving en biedt concrete voorbeeldmaatregelen voor onderwijsbesturen om de digitale veiligheid te verbeteren. Hoewel naleving van het Normenkader op dit moment nog niet verplicht is, zal dit in 2027 wel het geval zijn (denken wij!).

 

Praktijkonderwijs Roermond

In de tweede helft van 2024 wordt het volledige groeipad naar het Normenkader gepresenteerd. Je doet er slim aan om in dit jaar alvast een vijftal maatregelen te nemen.

  1. Het in kaart brengen van alle gebruikte applicaties en gegevens van je IT omgeving. Dit als voorwerk om het risicomanagement en responsplan voor datalekken te maken.
  2. Inventariseren wie toegang heeft tot welke gegevens. Zo weet je direct wat het aanvalsoppervlak is en hoe je dit kan beperken.
  3. Regelmatig back-ups van data maken of laten maken
  4. Inrichten van Multi-Factor-Authenticatie. Denk aan het bevestigen van je identiteit op je telefoon wanneer je op de PC inlogt.
  5. Structureel updates uitvoeren op applicaties en systemen.

Heb je hier nog vragen over? Wij kunnen je zeker hiermee helpen!

_LDJ4959

Interessante cases

Klaar om aan de slag te gaan?
Vertel ons waar je heen wilt met jouw organisatie, dan selecteren wij de oplossingen. Helder en onafhankelijk!