Moderne werkplek
15 november 2021

Van Windows 10 naar 11

Windows 11

Microsoft heeft op 5 Oktober Windows 11 uitgebracht. Microsoft beweerde een lange tijd dat Windows 10 de laatste versie zou zijn, echter werden we afgelopen zomer toch verrast met een nieuwe versie van Windows. In dit blogartikel noemen we wat zaken op die ons 't meest opvielen tijdens het gebruiken van Windows 11. 

Mijn collega Mark Polinder en ik zijn er direct mee aan de slag gegaan. Vooral uit nieuwsgierigheid maar ook om te zien wat er veranderd is. Daarnaast hebben we natuurlijk ook gekeken naar de inzetbaarheid en stabiliteit van Windows 11 na de introductiedatum. 

Het uiterlijk is iets dat ons direct in het oog springt, nieuwe mooie afgeronde vensters en gelikte menu's zijn een mooie toevoeging aan Windows 11.

Het Start menu is naar het midden verplaatst en heeft afscheid genomen van de 'live-tegels' die je daar in Windows 10 op kon plaatsen. Er is nu bovenin ruimte voor vastgemaakte apps, daaronder worden aanbevolen items getoond op basis van onlangs toegevoegde apps en recent geopende documenten.  

Snelle instellingen ziet er nu veel overzichtelijker uit, je kan snel naar veelgebruikte instellingen. Optioneel kan je ook zelf nog extra instellingen toevoegen aan dit menu. 

Daarnaast zijn er nog enorm veel andere wijzigingen in Windows 11 aangebracht, ontdek meer over Windows 11 in zakelijke omgevingen op de site van Microsoft.

Kan ik zomaar overstappen op Windows 11?

Als je organisatie op dit moment Windows 10 gebruikt, dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden voordat je overweegt om over te stappen. 

De systeemeisen van Windows 11 zijn behoorlijk veranderd, er zijn extra eisen op de leeftijd van de processor, er moet een TPM 2.0 Chip aanwezig zijn en het apparaat moet EUFI in combinatie met Secure Boot ondersteunen. Wij adviseren om even contact te hebben met één van de wegwijzers bij yellow arrow om te achterhalen of de apparaten van je organisatie wel geschikt zijn om te upgraden. Wees niet bang, Windows 10 is nog tot 2025 ondersteund door Microsoft. 

Gebruik je Microsoft 365, Azure Virtual Desktop of/en applicaties die via een webbrowser als Google Chrome of Microsoft Edge te gebruiken zijn, dan kan je er op vertrouwen dat al die applicaties ook zonder problemen in Windows 11 zullen functioneren. Ook andere lokale applicaties zullen gewoon blijven functioneren zoals je dat in Windows 10 gewend was. 

Moeten we álle apparaten opnieuw installeren?

Nee, gelukkig niet 😉! Voor de overstap naar Windows 11 vanaf Windows 10, is een herinstallatie van je apparaten niet noodzakelijk. We kunnen de upgrade stapsgewijs aanbieden via Microsoft Endpoint Manager. Maakt je organisatie geen gebruik van Microsoft Endpoint Manager, dan kan je de upgrade handmatig uitvoeren óf wachten tot de upgrade via Windows Update wordt aangeboden. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met yellow arrow, wij helpen je graag verder met de overstap naar Windows 11. 

Michel ten Hove,
Wegwijzer bij yellow arrow. Vooral bezig met het steeds beter, veiliger en toegankelijker maken van de moderne Microsoft werkplek.

VOOR DE LIEFHEBBER

Klaar om aan de slag te gaan?
Vertel ons waar je heen wilt met jouw organisatie, dan selecteren wij de oplossingen. Helder en onafhankelijk!