Data-uitdagingen bij
het Leger des Heils
Iedereen kent het Leger des Heils. De organisatie helpt mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven, door armoede, sociale uitsluiting of andere problemen. Dat doet het Leger met meer dan 7.000 medewerkers op 266 locaties in ons land. Zo’n grote organisatie brengt uitdagingen met zich mee, ook op het gebied van data. En daar komen wij om de hoek!
Maak adviesafspraakVia LinkedIn kwamen we in 2022 in contact met het Leger des Heils. “Yellow arrow reageerde op een bericht met een oproep van het Leger dat we met data aan de slag gingen”, vertelt Niek Schreuder, Manager Business Intelligence bij het Leger. “Er was meteen een prettige klik. Twee weken later zaten we samen op het hoofdkantoor in Almere om de details van de samenwerking te bespreken. Yellow arrow kwam deskundig over én had een financieel gunstig voorstel, gericht op partnerschap.”
Het Leger des Heils schakelde ons in voor het maken van Power BI-rapportages. Dat was nodig, omdat ze overstapten van SAP BusinessObjects naar een eigen dataoplossing op basis van Microsoft-technologie.
Een mooie klus. Eentje die draait om slimmer werken, daar houden wij van. Dus weg met die onoverzichtelijke bestanden en aan de slag met duidelijke rapporten en dashboards. Uiteraard samengebracht uit verschillende toepassingen en verrijkt met informatie waar nodig.
De basis staat
Onze cirkelvertegenwoordiger development Stefan van der Pijl en data-analist Sacha Grisel stortten zich op deze klus. Inmiddels is de basis van de Power BI-architectuur én de security ingeregeld en zijn de eerste domeindata-sets en rapportages opgeleverd.
Sacha hield zich onder meer bezig met het inrichten van de Power Bi-omgeving en het maken van complexe berekeningen. Ze implementeerde de huisstijl in de dashboards en zorgde ze ervoor dat de dashboards toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Inmiddels zijn Sacha’s taken overgenomen door Jordi de Haan.
Stefan maakte al technische tekeningen en relationele modellen. Om dat concreet te maken: hij gaf tabellen van een bepaalde zorgtak vorm én linkte ze, zodat zorgmedewerkers eenvoudig inzicht krijgen in bijvoorbeeld de door- en uitstroom van deelnemers.
"De mensen van yellow arrow groeien mee met ons team. Het is prettig samenwerken: korte lijntjes, snel schakelen."
Hoe staat het ervoor?
Stefan: “Het is een erg groot project en wij spelen op meerdere plekken een rol. We zitten qua modelleren in de realisatiefase, we zijn constant aan het ontwikkelen. Dit geldt ook voor de dashboarding.”
Hoe is de samenwerking met het Leger des Heils?
Sacha: “Het is een enorm fijne werkomgeving. Iedereen staat voor elkaar klaar en de communicatie is open. Geen vraag is te gek en de samenwerking loopt supervlot. Iedereen is in de lerende fase en dat inspireert elkaar. We werken agile, waardoor het hele team altijd snel kan schakelen en op de hoogte is van elkaars werk.”
Wat maakt dit project voor jullie zo bijzonder?
Stefan: “Het is een groot project met veel maatschappelijk belang. De menselijke maat is mooi. Het is ook gaaf dat we met de nieuwste technologie de ruimte krijgen om samen een mooi product neer te zetten. Denk aan Databricks in combinatie met DBT, Power BI als datavisualisatie-tool, Azure Datalake Gen2 als storage en PurView als datamanagement-oplossing in Proof of Concept-fase. En het Leger heeft een grote gebruikersbasis, dus we weten zeker dat het eindresultaat écht gebruikt gaat worden.”
Wanneer is het project geslaagd?
Sacha: “Voor ons is het project geslaagd als we voor elke rol een nuttige set rapportages hebben opgeleverd. Zodat een teamleider zijn planning goed kan maken, een zorgmedewerker beter zijn cliënten kan helpen en een financieel controller niet meer uren kwijt is om handmatig Excels in elkaar te knutselen. Een persoonlijk doel zou zijn dat we rapportages opleveren die nieuwe inzichten bieden, waardoor het Leger des Heils nóg beter zorg kan verlenen aan de kwetsbaren in onze samenleving.”
"Het is gaaf dat we met de nieuwste technologie de ruimte krijgen om samen een mooi product neer te zetten"
Onze data-architect vliegt in
Een mooie opdracht met een mooie missie dus. Maar dat is nog niet alles. We doen meer bij het Leger des Heils. Al gauw werd duidelijk dat we de organisatie ook op het gebied van data-architectuur kunnen ondersteunen. En dus werd onze data-architect Renee Bonestroo ingevlogen. Hij werkt de data-architectuur uit, zet standaarden en richtlijnen neer en bedenkt oplossingen voor bedrijfsbrede data-uitdagingen. Een daarvan is de datakwaliteit. De medewerkers van de 7 regio’s verspillen uren per dag aan het handmatig aanpassen van allerlei data. Zonde van hun tijd! En bovendien foutgevoelig. En dan doen veel regio’s het ook nog eens op hun eigen manier. Het nieuwe dataplatform moet zorgen voor meer uniformiteit en meer standaardisatie op het gebied van data.
Hoe staat het er bij jou voor?
Renee: “Ik ben bezig om die data-uitdagingen aan te pakken. Om bijvoorbeeld de datakwaliteit een impuls te geven, moeten we structurele verbeteringen doorvoeren in de organisatie of standaardisatie afdwingen. Dat heeft veel voeten in de aarde.”
Hoe is de samenwerking met het Leger des Heils?
“Het is een fijne omgeving om in te werken. Er vindt een behoorlijke modernisering plaats binnen hun IT- en datalandschap, waarbij de nieuwste technieken en technologieën ingezet worden. Stefan noemde ze al. Het Leger maakt weloverwogen keuzes en het is mooi om daar deel van uit te maken. Toch is het af en toe ook lastig. De organisatie bestaat uit een centraal bestuur met daaronder 7 regio’s en verschillende stichtingen. De regio’s zijn gewend om zelf de regie te voeren. Het nieuwe dataplatform draait om uniformiteit op het gebied van data, waardoor de regio’s minder autonoom worden. Dat zorgt soms voor frictie. Aan de andere kant wacht iedereen met smart op het nieuwe dataplatform en de voordelen ervan. Dit brengt ook veel positieve energie.”
Wanneer is het project voor jou geslaagd?
“Als er meetbaar meer grip op data is en er gewerkt wordt vanuit architectuur. Daarnaast moet de data-architectuur voldoende uitgewerkt en beschreven zijn, zodat een toekomstige interne data-architect het stokje zonder enige moeite kan overnemen.”
Korte lijntjes, snel schakelen
En daar werken we dus aan, de komende tijd. In Almere, bij én met het Leger des Heils. “De mensen van yellow arrow groeien mee met ons team”, ziet Niek. “Het is prettig samenwerken: korte lijntjes, snel schakelen. Stefan, Sacha, Jordi en Renee hebben veel deskundigheid in huis. Daarnaast zie ik ook passie: ze vinden het extra mooi om voor een organisatie als het Leger des Heils te werken. Nu zijn we ook gewoon een hele leuke organisatie… We maken mooie stappen met BI en daar speelt yellow arrow een grote rol in.”
Foto's: Marleen Kuipers, Folkert Koelewijn