Home » Blog » Geef digitale boeven geen kans

Geef digitale boeven geen kans

Hoe hoog staat de beveiliging van jouw ICT omgeving op je prioriteitenlijst? Als het goed is hoog. Je moet er niet aan denken dat gevoelige bedrijfsinformatie op straat komt liggen. Toch is het een probleem dat we dagelijks tegenkomen. Hoe zorg je ervoor dat je de digitale crimineel buiten de deur houdt?

Een 100% veilige ICT omgeving is een utopie

Een uitdagende prioriteit

Uitbraken van gijzelsoftware (of in IT-jargon: cryptoware) zijn aan de orde van de dag. Ook hoor je verhalen over zoekgeraakte mobiele telefoons met waardevolle bedrijfsinformatie die in verkeerde handen vallen. Het is dus logisch dat 48% van de MKB-bedrijven dit onderwerp serieus neemt. Niemand wil slachtoffer worden van gijzelsoftware of van datalekken. Maar hoe kun je dit voorkomen?

 

Maak het de inbreker lastig, maar de gebruiker niet

Een 100% veilige ICT-omgeving is een utopie. Digitale criminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om je systeem op de proef te stellen. Zorg er daarom voor dat je beveiliging beter op orde is dan bij je ‘buren’. Want net als een ouderwetse inbreker kiest de moderne crimineel de weg van de minste weerstand. Welke middelen het best passen bij je organisatie hangt af van welke ICT-diensten er worden gebruikt. Mobiele apparaten moeten bijvoorbeeld op een andere manier worden beveiligd dan een desktopcomputer. Persoonsgegevens vragen om een hogere mate van beveiliging dan algemene gegevens.
Het inzetten van beveiliging heeft helaas ook gevolgen voor de eindgebruikers. Je wilt dat het personeel niet beperkt wordt in hun vrijheid. Door het implementeren van de juiste software kunnen zij toch veilig apparaat- en locatieonafhankelijk blijven werken.

 

 

4 tips voor een succesvolle aanpak

 

1. Zorg voor een veilige ingang
Door slimme ICT-oplossingen worden de toegangswegen naar je data goed beveiligd. Alle inkomende en uitgaande verkeersstromen moeten daarom worden gecontroleerd. Niet alleen het verkeer richting de servers, maar ook e-mailstromen die de organisatie binnenkomen. Zo hou je gespuis tegen bij de poort.

 

2. Hanteer een veilig beleid
Gebruikers vinden wachtwoorden vervelend en kiezen te vaak voor simpele of voor de hand liggende wachtwoorden. Ook worden ze vrijwel nooit veranderd. Door het instellen van een wachtwoordbeleid met daarin regels over lengte, complexiteit en geldigheidsduur verklein je het risico op inbraken. Als je het de gebruiker makkelijker wil maken, kies dan voor biometrische identificatie zoals een digitale vingerafdruk of een irisscan. Daarnaast is het slim om afspraken te maken over het gebruik van mobiele applicaties. Stel in welke functies er op een apparaat gebruikt mogen worden en zorg ervoor dat zakelijk- en privégebruik gescheiden blijft.

 

3. Neem maatregelen buiten de muren van het kantoor
Mobiel werken is niet meer weg te denken. Gebruikers willen altijd en op iedere locatie kunnen werken. Spreek van tevoren af met welke IT-diensten en informatie er buiten de muren van het kantoor gewerkt mag worden. Je kunt eenvoudig instellen welke apparaten toegang krijgen en welke (deels) niet. Maak gebruik van een extra laag van beveiliging door het toepassen van twee factor-authenticatie. Dat betekent dat je alleen toegang krijgt volgens het principe:
Iets wat je weet: een wachtwoord, pincode, toegangszin of een vergelijkbare code.
Iets wat je hebt: een smartcard, een pas of andere hardware.
Iets wat je “bent”: een vingerafdruk, patroon van je iris, stemherkenning of hartslag.

 

4. Bescherm je informatie
Je hebt er alles aan gedaan om data lekken te voorkomen. Helaas is er ergens toch iets misgegaan. In dat geval kun je de informatie die gelekt is onbruikbaar maken. Beveilig je data door het toepassen van classificaties, labels en versleuteling (encryptie). Bij een kwijtgeraakte of gestolen mobiele telefoon, tablet of laptop is het zaak om snel alle data op afstand te kunnen wissen.

Vrijblijvend advies op maat

Als jij ons verteld waar je heen wilt met jouw organisatie, dan selecteren wij wel de oplossingen die ondersteunen bij het bereiken van dat doel. Helder en onafhankelijk!

Maak een afspraak
Gratis whitepaper?

Alles wat je moet weten over Workspace 365 en hoe je daarmee je werk kan vereenvoudigen.

Downloaden