Elke dag een beetje beter worden gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je jezelf en de organisatie blijven ontwikkelen. Bij yellow arrow vinden we dat belangrijk en daarom zie je de wegwijzers van yellow arrow ook regelmatig rondlopen op congressen of beurzen waar het laatste nieuws en de recentste ontwikkeling worden gedeeld. En dus was yellow arrow ook van de partij op de Big Data Expo 2018.
De Big Data Expo is een jaarlijks evenement waar bedrijven die zich bezighouden met big data samen komen om het te hebben over de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Er worden volop lezingen en demo’s over big data gegeven, en op deze manier wordt er volop kennis en ervaring uitgewisseld. Onderwerpen zoals data science, business intelligence, data analytics en data warehousing komen tijdens de Big Data Expo uitvoerig aan bod.
Met zes (en af en toe zelfs meer) interessante sessies per uur, was het niet eenvoudig om te bepalen welke sessies je moest bezoeken. Alleen uit dit gegeven al kun je opmaken dat dit onderwerp heel actueel is. Wij bezochten de Big Data Expo om de ontwikkelingen en trends met betrekking tot data analytics, digitalisatie en business intelligence aan te horen. Wij merkten dat wij technisch gezien al goed op de hoogte van alle ontwikkelingen zijn en daarom zijn wij ook specifiek op zoek gegaan naar ervaringsverhalen van bedrijven die bezig zijn met datavraagstukken. Wij hebben lezingen bijgewoond van onder andere Bol.com en Bax Music. Zij vertelden ons over de ervaringen die ze hebben opgedaan met data analytics en business intelligence. Beide organisaties maakten duidelijk dat datavraagstukken organisatie breed aangepakt moeten worden en als vast onderdeel op de agenda van het MT moet komen. Naast dat het belangrijk is om na te denken over het verzamelen van data en het presenteren van data is het vooral ook belangrijk om te bepalen hoe je gaat reageren op de verzamelde en gepresenteerde data. Want enkel van data verzamelen is nog geen organisatie beter geworden.
Vind je het bepalen van een concreet doel moeilijk dan kun je ook beginnen met een aantal proefballonnen. Als je nooit iets probeert zal er ook niets gaan veranderen. Heel lang filosoferen over welke data je verzameld, hoe je dat bij elkaar moet gaan brengen en wat je er mee wil gaan doen is niet altijd de meest efficiënte manier. Begin maar eens op een pragmatische manier met een organisatievraagstuk die te beantwoorden is aan de hand van informatie uit de verschillende informatiesystemen die in gebruik zijn. Daarbij wordt de rol van data coach steeds belangrijker. De data coach zorgt ervoor dat de organisatie de informatie uit verschillende systemen samenbrengt in een gestandaardiseerde tussenlaag, dat er verbanden worden gelegd en dat de informatie samenhangend gepresenteerd wordt (realtime) om zo antwoord te geven op het organisatievraagstuk. Ook ziet de data coach er op toe dat de organisatie op een adequate manier gaat reageren op de uitkomsten en zo een verbetering teweeg brengt.
Benieuwd hoe big data van waarde kan zijn voor jouw organisatie, of ben je benieuwd wat wij vanuit omgeving Nunspeet en Harderwijk voor jou kunnen betekenen? Neem dan meteen contact met ons op!